H-RP – răzlețe 6 (curs LLS-UB, 1998)

Dacă modelul clasic era acela al fructului cu sâmbure (în care esenţa era sâmburele şi pentru a ajunge la ea trebuia să înlături coaja, pulpa fructului, care era aparenţa, şi ajungeai la esenţă), lumea modernă seamănă mai mult cu o ceapă în care avem multe foi, care sunt toate identice între ele – prin înlăturarea foilor nu ajungi la o foaie “mai esenţială”, ci tot la o foaie care este la fel ca şi cea exterioară, numai că spaţial vorbind se află înăuntru, dar „înăuntru“ nu mai înseamnă acum „mai profund“.

*

[…] crucea este un simbol care transcende creştinismul, pentru că este un simbol care se referă la întemeierea templului, adică la transformarea spaţiului omogen şi izotrop într-un spaţiu ordonat, a lumii haotice într-un cosmos. Crucea anume este ceea ce conferă ordine lumii în care ne găsim, încă înainte de a fi un simbol creştin. Faptul că Cristos, Mântuitorul, a fost răstignit pe cruce este un fel de a spune că El este răstignit pe acest templum, El însuşi fiind acest templum, ceea ce înseamnă în mod radical faptul că odată ce făptura lui Cristos pătrunde în lume prin răstignire, se produce orientarea esenţială pentru timpul care decurge din această faptă. Noi suntem orientaţi în acest templum creat de răstignirea lui Cristos, pentru că noi nu numărăm timpul de la 753 î.Cr. (ab urbe condita), ci de la anul zero (prezumat a fi anul naşterii lui Cristos).

*

În mod tradiţional, în nord se afla tărâmul zeilor, iar ghicitorul, pentru a fi orientat, trebuie să privească ca zeii. Asta e foarte platonician: ca să cunoşti adevărul, trebuie să iei calea fiinţei, altfel spus – să uiţi de lumea asta şi să investeşti totul în lumea fiinţei depline.

© Horia-Roman Patapievici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s