Evreica întru Cristos. Cei trei paşi ai Sfintei Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein)

Convertirea, viaţa şi moartea sa au făcut din Edith Stein o personalitate unică în galeria spirituală a secolului XX. Născută şi educată într-o familie de evrei germani, înzestrată cu o inteligenţă ascuţită, tânăra se consacră cu pasiune filosofiei. În scurt timp devine eleva preferată şi totodată discipolul filosofului german Edmund Husserl.

Dacă pentru numeroşi oameni remarcabili exerciţiul filosofic reprezintă o piatră de încercare a credinţei, cu ea se întâmplă altfel – filosofia o conduce către credinţă. Profuzimea şi frumuseţea rugăciunii Tatăl nostru şi lectura autobiografiei Sfintei Tereza din Avila sunt elementele decisive ale acestui tainic drum. Dovedeşte o excepţională tărie de caracter înfruntând presiunea tradiţiei iudaice şi sensibilitatea religioasă a familiei – se converteşte la catolicism. Primul pas a fost făcut.

Câţiva ani mai târziu, cariera universitară nu o mai mulţumeşte. Ascensiunea politică a naţional-socialiştilor în Germania aduce o atmosferă sumbră şi apăsătoare. Viitorul e nesigur, iar tânăra îl sfidează implicându-se în politică, fapt ce îi atrage ura ierarhiei naziste. Dar lui Edith i se pregătea altceva. Dragostea fierbinte şi autentică pentru Cristos, pasiunea pentru filosofie, dorinţa de calm şi pace o determină să renunţe la existenţa laică. Optează pentru Carmel urmând modelul Sfintei Tereza de Avila, al cărei nume îl adoptă: primind vălul, Edith Stein se va numi Tereza Benedicta a Crucii. Acesta este al doilea pas.

Anii petrecuţi între zidurile mănăstirii sunt rodnici. Studiază viaţa şi scrierile celuilalt mare mistic al Spaniei – Sfântul Ioan al Crucii. Afară, evenimentele se precipită – puterea ucigaşă a lui Hitler ameninţă milioane de oameni. Încercând să o protejeze, superioara o trimite la o mănăstire în străinătate. Dar stafia lui Hitler va bântui şi paşnica Olandă. Nebunia crimei nu are limite: călugărița carmelitană este arestată şi deportată la Auschwitz ca evreică. Urmează al treilea pas: sacrificul de sine. Ca răspuns la iubirea lui Cristos, Tereza Benedicta a Crucii se dăruieşte ca jertfă de ardere de tot la 9 august 1942. Purta numărul 44074…

Sfântă Tereza Benedicta a Crucii, Patroana Europei, roagă-te pentru noi….

Advertisements