Scott și Kimberly Hahn – „Drumul nostru spre Biserica Romei“

Editura Galaxia Gutenberg, 2010; 223 p.

„Drumul nostru spre Biserica Romei“ este povestea unei convertiri, povestită pe două voci și scrisă la patru mâini. Cei doi protagoniști, Scott și Kimberly Hahn, soț și soție, sunt născuți și educați în familii pioase de confesiune prezbiteriană. Pasionați de Sfânta Scriptură și însetați de Dumnezeu, cei doi studiază cu râvnă teologia, absolvind colegii, studii de licență și masterat în domeniu.

Această carte este best-seller, fiind tradusă în zeci de limbi și vândută în sute de mii de exemplare pe toate continentele.

Ce m-a frapat la drumul de credință al celor doi a fost parcursul complet diferit – dacă Scott s-a lăsat îndrumat de setea de adevăr și de onestitatea intelectuală (acceptarea până la capăt a consecințelor descoperirilor sale la toate nivelurile: personal, religios, academic, social, familial), Kimberly s-a opus cu înverșunare atât convertirii soțului, cât și propriei convertiri. Nu a acceptat niciun fel de argumente – nici măcar pe cele biblice. Zbuciumul său este impresionant: suferă îngrozitor, plânge amarnic, se izolează de prieteni și cunoscuți, se înstrăinează de familie, punându-și în pericol căsnicia. Dar dragostea pentru Scott și certitudinea că trebuie să îl asculte și să îl urmeze o vor aduce pe Kimberly în Biserica Catolică.

Ca să înțelegem cât de minunate sunt aceste convertiri, trebuie să cunoaștem mediul religios și intelectual din care provin cei doi:

Reformatorii Luther, Calvin, Zwingli, Knox etc. aveau în privința multor puncte păreri diferite, însă o convingere aveau cu toții în comun: că Papa era Anticristul și Biserica Romei era curva Babilonului“.

Dacă citatul de mai sus v-a blocat, încerc să „traduc“: pentru acești oameni, pentru familiile și prietenii lor, convertirea la catolicism reprezenta cea mai cruntă apostazie, egală cu satanismul.

Citind, studiind zi și noapte, căutând adevărul ca un detectiv, Scott are parte de revelații năucitoare: „Sfântul Paul nu învață nicăieri că suntem iertați doar pe baza credinței noastre! Sola fide nu era bazat pe Biblie!“.

Pe cont propriu și în contradicție cu învățătura prezbiteriană, el descoperă că „Dumnezeu era cu mult mai mult Tată decât Judecător al nostru, că eram mai degrabă fii fugiți de acasă, decât criminali și că Noul Legământ a fost orânduit de Cristos în sufrageria unei familii și nu la tribunal“.

Există totuși un element care îi leagă unul de altul, și pe amândoi de Biserica Catolică: renunțarea la mijloacele contraceptive, activismul social pro-life și împotriva pornografiei. Cei doi sunt sinceri, entuziaști și foarte activi în acest domeniu.

Mergând cu tenacitate pe urmele adevărului, Scott pune degetul pe rană: „desprinderea protestanților de catolici în timpul Reformei se baza mai ales pe două principii: justificarea prin credință [Sola Fide] și faptul că singura autoritate este Sfânta Scriptură [Sola Scriptura]“.

După studii îndelungate, dezbateri aprinse și meditații împletite cu rugăciuni, el înțelege că ambele precepte protestante sunt lipsite de fundament biblic, ba mai mult – sunt false !!! Această descoperire zguduie din temelii convingerile sale anterioare și îi deschide drumul către Biserica Romei.

Un amănunt hazliu, dar foarte semnificativ pentru a înțelege cum lucrează Dumnezeu: la începutul căutărilor sale, încercând să fugă de „ispita“ catolică și să găsească contraargumente protestante la cărțile și ideile teologilor catolici, Scott apelează la cunoscuți și prieteni, somități în teologia neoprotestantă, cu care are discuții și dezbateri nesfârșite. Rezultatul? În loc să găsească răspunsuri satisfăcătoare și liniștitoare, dă mai degrabă peste întrebări fără răspuns și peste confirmări, directe sau indirecte, ale propriilor idei (tot mai puțin protestante în conținut). Spre uluirea sa, unii dintre partenerii săi de discuție se convertesc la catolicism tocmai în urma acestor dezbateri și prin lectura unor teologi catolici renumiți.

Grijulie, Kimberly îl îndreaptă și ea pe Scott către teologi prezbiterieni și episcopalieni, ca să renunțe la „rătăcirea“ sa. Ghinion! Cei care ar fi trebuit să îl „salveze“ pe Scott se „contaminează“ de ideile și argumentele sale. Efectul este contrar celui scontat. Vorba românului: „Unde dai și unde crapă…“.

Ca să vă faceți o idee clară până unde merge fanatismul anticatolic, vă propun să meditați la aceste cuvinte, rostite de Kimberly și adresate lui Scott (pe care îl iubea foarte mult):

După o zi deosebit de dureroasă i-am spus lui Scott: «Nu m-aș sinucide niciodată, însă astăzi l-am rugat pe Dumnezeu să-mi trimită o boală, de care să pot muri, ca să înceteze odată întrebările astea. Atunci tu ai putea să-ți iei o fată catolică, micuță și drăguță și să-ți continui viața»“. Așadar: decât catolicismul, mai bine moartea !!!

Acum înțelegem mai bine curajul și eroismul lui Scott Hahn, care a îmbrățișat Adevărul, în ciuda tuturor adversităților, pericolelor, durerilor și pierderilor.

Din ascultare, Kimberly a acceptat ca toți copiii lor să fie botezați în religia catolică. Această „cedare“ o va apropia și mai mult de îmbrățișarea adevărului în Biserica lui Cristos, una, sfântă, catolică și apostolică.

Dacă la început Kimberly urăște Rozariul și este „alergică“ la Sfânta Fecioară Maria, ea se va converti în cele din urmă (Cine știe? Poate tocmai datorită rugăciunilor și devoțiunilor „papistașe“ ale soțului ei).

Scott este primit în Biserica Catolică în noaptea de Paști a anului 1986, iar Kimberly îl va urma pe acest drum în noaptea de Paști a anului 1990; încă o ironie (cine a zis că Dumnezeu nu are umor…?): anul convertirii lui Kimberly fusese „fixat“ de cei doi soți pentru „eventuala“ convertire a lui Scott („nu înainte de 1990“, îi promisese el soției). Dar pe Dumnezeu cine l-a întrebat? adaug eu și-mi vine să râd.

Cartea este delicioasă. Merită citită și recitită.

© Ana-Maria Botnaru, December 2016

Advertisements